Jelenleg nincsenek hírek.

...hogy az új Zebra ZT200 egyszerre támogatja a ZPL és EPL nyelveket?

tudjon meg többet...

OTP hitelakta nyilvántartó rendszer

 

OTP irattári rendszer részletes leírás

A BCS Hungary a Unisys Magyarországgal együtt építette ki az OTP Bank Rt-nél azt a hitelakta nyilvántartó rendszert, amely a bank által folyósított lakáshitelek dokumentumainak és az ezzel kapcsolatos levelezésnek a nyilvántartására szolgál.

A vonalkódos technológiával működő rendszer nem csak a hitelakták nyilvántartására alkalmas, hanem iratkezelésre is, vagyis a bejövő és kimenő küldeményeknek a hitelaktákkal együtt történő kezelésére és nyilvántartására.

A rendszer 2003-ban indult, amikor is az országos fiókhálózatból a folyósított hitelek aktái átkerültek ebbe a központi nyilvántartó rendszerbe. Ez volt az úgynevezett ősbetöltés, amikor is a beérkezett akták és kísérő dokumentumok vonalkódos jelölést kaptak, és a földalatti tárolóban vonalkóddal jelölt polcrendszerben helykód szerinti tárolásra kerültek. A szigorú biztonsági szempontok kizárták a vezeték nélküli technológia használatát. A címkék pedig olyan speciális anyagból és festékszalaggal készültek, amely legalább 30 éves élettartamot garantál még tisztítószerrel történő érintkezés után is. A hitel teljes futamideje alatt valamennyi dokumentumot az eredeti állapotában kell megőrizni. A raktárban jelenleg több mint egy millió akta található melyek szerény becslés szerint is 100 millió feletti A4 dokumentumot tartalmaznak.

Az akták tárolása és esetenkénti mozgatása vagy kiadása a legszigorúbb szabályok szerint történik, mivel a nyilvántartott dokumentumok többsége csak ebben a fizikai formában létezik, és elektronikusan nem áll rendelkezésre. Mivel a banknak rendszeresen eleget kell tenni belső és külső ellenőrzéseknek, valamint a folyósított hitelek egy részében változás állhat be - mondjuk követelésértékesítés - vagy bírósági eljárás alá kerülhet egy ingatlan, így az irattárban gyakorlatilag folyamatos a mozgás, hetente több ezer aktát és dokumentumot mozgatnak meg. Az irattárat ideiglenesen elhagyó dokumentumok a biztonság kedvéért elektronikusan is tárolásra kerülnek.

Az igényelt dokumentumok megkeresését és a mozgásuk követését vonalkódos adatgyűjtőkkel végzik az adminisztrátorok, csakúgy, mint a beérkező új akták rendezését és tárolását. A rendszer különlegessége a mozgatott és tárolásra kerülő akták sokfélesége, és ezek összetett tárolási és mozgatási igénye. Az ősfeltöltés és jelenlegi működés leginkább a postai küldemények nyomkövető és feldolgozó rendszerével mutat rokonságot. Egy aktáról látható, hogy ki vette ki, kinél van éppen, illetve az, hogy ki és mikor tette vissza a helyére.

A 2003-ban bevezetett hagyományos Symbol PDT 3100 adatgyűjtőket 2006-ban érintőképernyős eszközök váltották, ipari kivitelű Symbol PPT8846-osok. Noha a mobil eszközök lehetővé tennék a drótnélküli kommunikációt, a biztonságtechnikai előírások miatt maradt az adatáttöltős módszer, aktakivétel előtt és után egyaránt. A bank érdeklődik már az új, RFID alapú megoldások iránt is, ezek bevezetését azonban megtérülési számítások fogják megelőzni.

OTP hitelakta nyilvántartó rendszer Final letöltése.pdf


Nyomtatás Egy oldalt vissza Ugrás a lap tetejére
TCO számítások Kapcsolatfelvétel
Elfelejtett jelszó