Jelenleg nincsenek hírek.

...hogy az új Zebra ZT200 egyszerre támogatja a ZPL és EPL nyelveket?

tudjon meg többet...

Autonet raktár és áruterítés

Autonet raktár és áruterítő rendszer

A szatmárnémeti székhelyű Autonet több mint két tucat telephellyel rendelkezik. A cég fő profilja az autóalkatrész kis- és nagykereskedelem. Márpedig ha az alkatrészellátás nem elég gyors vagy pontos, a vásárlók könnyen elpártolhatnak más szállítóhoz. A cég számára a BCS Hungary tervezett és alakított ki mobil logisztikai megoldást.

A munkát a kis telephelyeken nem szükséges és ennek megfelelően nem létező számítógépek, és az emiatt szükségessé váló távfelügyelet tette igazi kihívássá. A projekt sikeresnek bizonyult: a BCS által forgalmazott Zebra vonalkód nyomtatók és mobil számítógépek a telephelyen, a végpontokon, sőt, a központi raktárban is megbízható és gördülékeny megoldást jelentenek. A kialakított vezeték nélküli infrastruktúra több ponton bizonyította költséghatékonyságát: nem csupán nem kellett drága számítógépekre költeni, a távfelügyelettel végzett működtetés, sőt, a szervizelés is kifizetődőbbnek bizonyult ezen a módon.


Alkatrész boltok, cikkszámok

Az autóalkatrész boltokban rengeteg cikkszámmal dolgoznak. Az egyes tételeket azonban nem helyi számítógép, hanem egy WLAN hálózati kapcsolattal rendelkező Motorola WT4090 csuklóterminál segítségével azonosítják. A rendszer először a saját raktárkészletet ellenőrzi, majd – amennyiben a termék nincs saját raktáron – a bérelt vonalon kialakított virtuális magánhálózaton felveszi a kapcsolatot a Szatmárnémeti központi raktárral, ahol pillanatok alatt leellenőrizhető és vonalkód alapján beazonosítható a kívánt alkatrész. Azonnal tudják informálni a vevőt, hogy ha nincs is készleten ott helyben, mikor tudja átvenni a kérdéses alkatrészt.

Az alkatrészeken vagy a gyári, vagy a helyben kapott vonalkód, vagy mindkét azonosító megtalálható. A raktárban beazonosítják az érkező terméket, a hozzá társított polchely alapján leemelik a helyéről, majd összecsomagolják és a kijáratnál újabb, immár egy Zebra asztali nyomtatóval előállított kóddal látják el.

Bepakolás, útvonal tervezés

Az X-APT Kft. rendszerintegrátor segítségével elkészített program arra is figyelmezteti a munkatársakat, hogy a furgonokba milyen sorrendben érdemes bepakolni, és az útnak induló áru útvonala is automatikusan, a terítési sorrend alapján kerül megtervezésre. A pontos helymeghatározásnak és komissiózásnak köszönhetően a délután 4-kor beérkezett rendelés még bekerülhet az este 6-kor útnak indított áruk közé, és még aznap este a kívánt telephelyre érkezhet. A sofőrök egy Motorola MC70-es készülékkel GPRS telefonkapcsolaton keresztül kommunikálnak. Érkezéskor az áru a gépkocsi vonalkód-leolvasójával átadás előtt is azonosítható: a telephelyeken pedig a csuklóterminál leolvasója igazolja vissza a központ számára az áru átvételét.

Másnapi áruátvétel 

Másnap a vevők a megrendelt alkatrészek átvételekor számlát kapnak kézhez, melyet a telephelyeket összekötő hálózaton keresztül a központ vezérel. A telephelyen így nincs szükség szerviz-igényes számítógépre vagy külön nyomtatóra: az egyetlen (!) gombbal működtethető rendszer egyszerű és megbízható. Az irányítást egy szervergéppel a ZebraNet Bridge-en keresztül Szatmárnémetiből végzik. A központban dolgozó informatikusok azonnal kapnak értesítést, ha valami gond jelentkezik bármelyik kis telephelyen, ahol nincs szakképzett munkatárs. Azonnal tudnak intézkedni – a ZebraNet Bridge program segítségével – a hiba megszüntetéséről, kijavításáról. Ez nagyon hatékony módja az informatikai rendszer távoli felügyeletének.

A projekt további különlegessége a több évtizedes tapasztalattal bíró Zebra kiemelt támogatási rendszere. A Zebra tapasztalatait az alkalmazásfejlesztőknek különböző tréningek során adja tovább. Az oktatás fontos: nem mindegy ugyanis, hová kerül egy-egy vonalkód, és annak is kiemelt jelentősége van, hogyan tud a nyomtató takarékoskodni a rendelkezésre álló festékszalaggal és címkékkel, vagy hogy a felhasznált betűtípus az adott ország nyelvén értelmezhető-e.


Üzleti előnyök

Az Autonet-nél bevezetett új rendszer előtt sok hiba adódott a raktárkészlet nyilvántartásának pontatlanságából, a tervezetlen logisztika okozta többlet-utakból. A rendszer bevezetésével drasztikus csökkenés érezhető a hibás szállítások, pontatlan komissiózásból adódó költségek terén. A kiértékelésekben, ROI (Return of Investment) számításokban, beruházás gazdaságossági tanácsadásokban is részt vettek a BCS Hungary munkatársai. Vonalkódok segítségével az árképzés is könnyebb, a különböző hűségprogramok, kedvezményes árkategóriák is kívánság szerint alakíthatók.

Nyomtatás Egy oldalt vissza Ugrás a lap tetejére
TCO számítások Kapcsolatfelvétel
Elfelejtett jelszó